Ксилитол – защо е полезен за здравината на зъбите?

  • Ксилитолът е вид многоатомен захарен алкохол, с петвъглеродна структура, който е природен продукт и се извлича от растения. Между 5-15 грама ксилитол отделя и организмът ни при обмяната на глюкозата като междинен продукт.Освен, че се използва за подслаждане, поради което се намира в състава на ред медикаменти и други продукти, ксилитолът помага в профилактиката срещу кариеси. Не случайно се влага и в геловете за успокояване на венците при никненето на зъби при бебетата. Манитът и сорбитолът са други многоатомни алкохолни-въглехидрати, които се използват в продуктите без захар. Само че, ксилитолът е с най-ефективно действие срещу кариозни процеси в устната кухина. Приема се, че при употребата му рискът от кариес намалява с 80%. Като подсладител ксилитолът е равнозначен на захарозата. Може да се използва в производството дори на тестени изделия и овкусяване на топли напитки. При усвояването му от организма също, както и при усвояването на захарта, се отделя енергия, но с тази разлика, че процесът на разграждането му е по-бавен и по-ниско енергиен – отделя около 40% по-малко енергия от обикновените захари. Като ниско гликемично вещество, е подходящ за диабетици и хора, чиито организъм проявява чувствителност при метаболизма на захар. Гликемичният му индекс се равнява на 8,5. Ефектът му да повишава кръвната захар е слаб. По отношение на профилактиката на кариеса ксилитолът потиска ръста на бактериите, намиращи се в устната кухина. За разлика от захарта Streptococcus mutans не използват този захарен алкохол. Ползата от полиолита е, че при честа употреба с течение на времето се променя качественият състав на микроорганизмите в устата – все по-малко от бактериите, водещи до кариозни процеси, оцеляват на повърхността на зъбите. Видимият резултат е, че намалява зъбният налеп, заради който и се образува неприятният зъбен камък по страните им. Когато количеството на киселините, които се отделят от микроорганизмите в устата намалее, то това се отразява благоприятно на здравето на зъбите. Микроорганизмите, чиято жизнена дейност причинява деминерализация на зъбите и кариеси, в това число и Streptococcus mutans, се намират в устата още от кърмаческа възраст. Причината е, че те се предават от родителите още от първия месец на детето след раждането му. Постепенно ръстът им в устната кухина се увеличава и така се поставя склонността към развитие на кариес още с избиването на първия млечен зъб.
  • Интересни са резултатите от клинични изследвания, които показват, че редовната употреба на ксилитол от майката значително намалява степента на предаване на вредните бактерии на детето.Къде да търсим ксилитол? Всъщност, той вече се е превърнал в една от основните съставки, прилагани в дъвките и някои бонбони за освежаване на дъха. Възможно е производителят да предпочита влагането на друг подсладител в дъвките, ето защо дали конкретната марка го съдържа, може да се установи с прочитането на съдържанието на етикета. Ксилитолът всъщност се намира в много плодове и зеленчуци - във фибрите им, царевицата, както и в гъбите и твърдата дървесина, но количество му е незначително. Може да се намери като продукт-екстракт в био магазините. Калоржът му е 2,4 ккал на грам. Ксилитолът се смята за безвреден. Редица контролни органи, включително Обединеният експертен комитет по хранителни добавки на Световната здравна организация, Научният комитет по храните към Европейския съюз и американската FDA, оценяват ксилитола като безопасен за здравето и го препоръчват като средство за профилактика на кариес при хора с висок и среден риск от него. За да действа срещу кариеси, следва да се осигури постъпление на около 5 грама ксилитол ежедневно. Никакъв ефект няма, ако количеството му е под 3,5 г. Максимален ефект се постига при 6,9 г. Количеството от 5 г ксилитол може да се набави с консумацията на 3-5 дъвки на ден. За да се извлече ползата от дъвката обаче тя трябва да се дъвче 5 минути. По-продължителното й дъвчене също не е препоръчително, тъй като разрежда слюнката, което може да доведе до обратен ефект – до деминерализация на зъбите и намаляване на здравината им. Според зъболекарите, честото и непрекъснато дъвчене крие рискове и от “разхлабването” на долночелюстната става и възникване на сублуксации. Така че употребата на дъвките, действително се налага да бъде премерена. Трябва да се има предвид и още една важна подробност. Ксилитолът се усвоява от дебелото черво. По-големите му количества могат да предизвикат дразненето му, което, както и сорбитолът, го прави с аналогично действие на слабително средство. Разхлабващият ефект се получава действително при злоупотреба с ксилитол – количество, което е в много пъти над препоръчителната доза с профилактична цел срещу кариес. И да не забравяме, все пак дъвченето на дъвки с ксилитол, не заменя необходимостта от ползването на четка и конец за зъби, а е само допълнение към грижата за здравината им.
Източник: DreamstimeПрочети 
back