Защо е важно да използвам конец за зъби?

Стоматолозите  препоръчват почистване между зъбите ви да става всеки ден с интердентално почистващо средство (като конци или интердентални четки).
  • Почистването между зъбите може да помогне за предотвратяване на кухини и заболявания на венците.
  • Почистването между зъбите ви помага да премахнете лепкавия филм, наречен плака. Плаката съдържа бактерии, които се хранят с остатъчна храна или захар в устата ви. Когато това се случи, тя освобождава киселина, която може да разяде външната обвивка на зъбите и да предизвика появата на кариес.
  • Плаката, която не се отстранява чрез четкане и почистване между зъбите, може в крайна сметка да се втвърди в грубо вещество, наречено зъбен камък. Събира се по линията на венеца и може да доведе до заболяване на венците.
  • Използването на интердентално почистващо средство е съществена част от грижите за вашите зъби и венци.
Голяма част от хората използват всякакви средства за да почистят междузъбното пространство -включително и ноктите, сгъната хартия или визитни картички, прибори за хранене (вилица, нож или лъжица). Имайте предвид, че почистването между зъбите не трябва да бъде болезнено. Ако го направите твърде трудно, може да повредите тъканта между зъбите. Ако сте прекалено нежни, може да не извадите храната. Нормално е да почувствате някакъв дискомфорт първоначално, но не се отказвайте. С ежедневното миене и почистване между зъбите, този дискомфорт трябва намалее в рамките на една или две седмици. Ако болката ви продължава, говорете с вашия зъболекар.
back