ЛОШ ДЪХ: ПРИЧИНИ И ЛЕЧЕНИЕ

Лошият дъх от зъбите може да бъде предпоставка за проблем и дискомфорт в комуникацията с околните Халитозата, по-известна като лош дъх е често срещано състояние. Макар и малък здравословен проблем, лошият дъх може да бъде предпоставка за проблем и дискомфорт в комуникацията с околните. Чести причини за появата на лош дъх са неправилна или незадоволителна орална хигиена. Частиците от храната се натрупват в междузъбните пространства, езика и венците. Така бактериите в устната кухина разрушават тези частици, освобождавайки химикали с неприятна и силна миризма. Какви са причините, които водят до появата на лош дъх? 1.Не спазвате добра устна хигиена Бактериите от плаката постоянно се натрупват около и между зъбите и това може да е причината за появата на халитоза. Най-ефективният начин да предотвратите това, е с двукратно четкане на зъбите дневно с флуоридна паста за зъби и употребата на конец, които да премахнат плаката и останалата храна между зъбите.
  1. Орални инфекции
Това включва наличието на зъбен кариес, пародонтални заболявания в устната кухина или хирургични рани след екстракция на зъбите.
  1. Сухота в устата
Слюнката в устата е много важен фактор за доброто орално здраве. Сухота в устата или „ксеростомия“, се появява, когато потока на слюнка към устната кухина е прекъснат. Това може да направи дъха неприятен, защото слюнката спомага за овлажняване на устата и отмиването на бактериите, които могат да причинят лош дъх. Причини за сухота в устата са тютюнопушене, прием на някои лекарства, хормонални промени, проблеми с щитовидната жлеза или проблеми с дишането.
  1. Хронични заболявания
В някои случаи, медицински състояния могат да бъдат причина за лошия дъх. Това са стомашно-чревни заболявания, диабет, белодробни инфекции или инфекции на гърлото. Ако имате някакви притеснения относно лошия дъх, ви препоръчваме да направите консултация с вашия дентален лекар.
  1. Режим на хранене
Системното гладуване и ниско въглехидратните диети могат да доведът до появата на лош дъх. Това се получава в резултат на разграждането на мазнините в тялото, което произвежда съединения наречени кетони. Те се освобождават в дъха, карайки го да мирише лошо. Този вид халитоза може да бъде поправена само чрез промяна в диетата ви. До лош дъх могат да доведат и храни като лук и чесън или продукти с високо съдържание на протеини и захар. Какво препоръчват специалистите при лош дъх? 1.Професионална орална хигиена Бактериалната плака се натрупва в устната кухина. Ето защо, ако не бъде отстранявана редовно, бактериите от натрупания биофилм отделят неприятна миризма и създават проблеми в устната кухина. Препоръчваме на нашите пациенти, да посещават на всеки шест месеца своя дентален лекар за почистване на зъбен камък, което освен че ще освежи и подобри тяхната орална хигиена, ще намали и риска от образуване на кариеси и пародонтални заболявания.
  1. Лична орална хигиена
За лична орална хигиена, препоръчваме измиване на зъбите два пъти дневно с четка и паста с флуорид и един път дневно почистване с интердентална четка на междузъбните пространства. Хубаво е, да почиствате и езика си, защото се натрупват бактерии, които водят до появата на лош дъх.
  1. Сменяеми протези
При пациенти, които носят протези препоръчваме вечер да се свалят и да се изчеткват, също така може да се използват таблетки за дезифенкция.
  1. При сухота в устата
При сухота в устата може да се използва дъвка без захар, за да се стимулира слюнкоотделянето. Когато усетите, че лошият дъх става ежедневие, е хубаво да се консултирате с вашия дентален лекар, за да намерите бързо решение на проблема, както и причината за неговата поява.
Източник: medstorm.com
Автор: Д-р Хасан Сагир
Лекар по дентална медицина
TRISA  разполага с  гама продукти ,  които елиминират лошия дъх,  предпазват от кариес, развитие на бактерии в устната кухина и др. осигурявайки продължително усещане за свежест. Пастата за зъби Complete Care може да се използва за рутинна ежедневна хигиена на устната кухинa, както и вода за уста TRISA Complete Care . В допълнение TRISA „2 в 1 Expert Floss“ – специално разработен за почистване на големи междузъбни пространства, брекети, зъбни мостове и импланти. Усилени краища, позволяващи лесен достъп под бректи, зъбни мостове и импланти, а пухкавият зъбен конец набъбва по време на употреба и по този начин се адаптира към различните размери на междузъбните пространства и старателно отстранява плаката от там.  За почисването на езика TRISA препоръчва Четка за почистване на език TRISA Professional Care , която нежно премахва бактериалната плака и подпомага отстраняването на лошия дъх. Каучукова повърхност, специално разработена за нежно и дълбоко масажиращо почистване; меките, подвижни гумени възли отсраняват бактериите и плаката между папилити; супер тънката глава на четката предотвратява гадене; удобна дръжка против хлъзгане; разработена съвместно с Университетски център по дентална медицина в Базел, Шейцария.  
back