Почистване на езика – защо е полезно?

Почистването на езика е практика, която може да подобри вашето здраве. Почистването на езика е лесно, бързо и не изисква големи усилия от ваша страна. Вижте кои са ползите за здравето от почистването на езика и как точно да го правите. Почистването на езика е практика, която датира още от древни времена в Индия, но ползите от нея вече впечатляват и „модерния свят”. Според Аюрведа почистването на езика е също толкова важно, както миенето на зъбите. Всъщност практиката е неразделна част от хигиената на устната кухина и особено много спомага за поддържане на свежия дъх. Освен това почистването на езика изчиства токсините и бактериите от езика, засилва чувството за вкус и внимателно стимулира вътрешните органи.

Почистване на езика и ползи за здравето

Орална хигиена и свеж дъх: Халитозата (лошият дъх) е състояние, което може да окаже значително отрицателно въздействие върху живота на човек, неговите взаимоотношения и самочувствие. В някои случаи лошият дъх е резултат от някакъв вид пародонтални проблеми, но в други той се дължи на струпване на повече бактерии в устата. Тези анаеробни бактерии причиняват лош дъх, водят до натрупване на плака, образуване на кариес и други проблеми. С помощта на ежедневно почистване на езика човек лесно премахва лошите бактерии от устата си, като по този начин се грижи за своята орална хигиена и се застрахова срещу лош дъх. Как да се отървете от лошия дъх? Подобряване на вкуса и здравето на вътрешните органи: Почистването на езика подобрява усещането за вкус, което ще ви накара да се наслаждавате още повече на храната, която консумирате. Освен това почистването на езика оказва положително влияние и върху здравето на вътрешните органи, тъй като различните части на езика са свързани с белите дробове, сърцето, стомаха, черния дроб, далака, бъбреците и червата. Налепите по езика показват наличието на токсини, които са пречка за правилното храносмилане като цяло. Почистването на езика нежно отстранява тези токсини от езика и едновременно стимулира работата на различните органи.

Съвети за правилно почистване на езика

Най-добре почистването на езика да се извършва всеки ден, след събуждане и на празен стомах. Задължително е също така да почиствате езика си преди да миете своите зъби. Почистването на езика трябва да се осъществява отвътре навън, като внимателно отстранявате нежеланото покритие върху езика си. Ако количеството е много, измийте четката за почистване на езика и продължете. Понякога почистването на езика би могло да задейства рефлекса за повръщане – в такива случаи просто започнете почистването на езика от малко по-навън. Издишването по време на почистването също може да помогне. Препоръчително е да правите между 7 и 14 почистващи движения отвътре навън. Важно е натискът ви да не бъде прекалено груб, за да не нараните езика си. Според Аюрведа краят на почистването на езика е идеалното време, в което да завършите устната си хигиена с жабурене (между 5 и 10 минути).
Автор: Милена Алексиева
   
back