Ксилитол – защо е полезен за здравината на зъбите?

Ксилитол – защо е полезен за здравината на зъбите?

Време за четене:

2 Мин.

Какво е ксилитолът?

Ксилитолът е вид многоатомен захарен алкохол, с петвъглеродна структура, който е природен продукт и се извлича от растения. Между 5-15 грама ксилитол отделя и организмът ни при обмяната на глюкозата като междинен продукт.

Освен, че се използва за подслаждане, поради което се намира в състава на ред медикаменти и други продукти, ксилитолът помага в профилактиката срещу кариеси. Не случайно се влага и в геловете за успокояване на венците при никненето на зъби при бебетата. Манитът и сорбитолът са други многоатомни алкохолни-въглехидрати, които се използват в продуктите без захар. Само че, ксилитолът е с най-ефективно действие срещу кариозни процеси в устната кухина. Приема се, че при употребата му рискът от кариес намалява с 80%. По отношение на профилактиката на кариеса , ксилитолът потиска ръста на бактериите, намиращи се в устната кухина.

Къде да търсим ксилитол?

Всъщност, той вече се е превърнал в една от основните съставки, прилагани в дъвките и някои бонбони за освежаване на дъха. Възможно е производителят да предпочита влагането на друг подсладител в дъвките, ето защо дали конкретната марка го съдържа, може да се установи с прочитането на съдържанието на етикета. Ксилитолът всъщност се намира в много плодове и зеленчуци - във фибрите им, царевицата, както и в гъбите и твърдата дървесина, но количество му е незначително. Може да се намери като продукт-екстракт в био магазините.

Продукти за орална грижа с ксилитол!

Специалната формула на пастата и водата с марка TRISA комбинира активни съставки с ксилитол, швейцарски билки и флуорид, като осигурява ефективна защита от кариес за професионална и ежедневна орална хигиена. Добре балансиран комбиниран в три уникални формули: за чувствителни зъби, за бели зъби и за цялостна защита. Клинично потвърдена ефективност. Пастите за зъби са с Vegan формула, без SLS, TiO2 и PEG.