Време за четене:
3 Мин.Повечето видове вода за уста съдържат 26% алкохол под формата на етанол. Това всъщност е по-висок процент от този, който се намира в бирата, а алкохолът причинява изсушаване на устата. Сухотата в устата може да доведе до влошаване на лошия дъх, изсушаване на кожата от вътрешната страна на бузите и повишаване киселинността. Всичко това пречи на реминерализацията. Силните антибактериални свойства на алкохола във водата за уста водят до усещане за изтръпване. Толкова силни са тези свойства, че наред с лошите бактерии се разрушават и добрите. Освен това алкохолът във водата повишава риска за поява на орален рак.
Определян като "опасен газ", хлорният диоксид е избелващ агент и антибактериално съединение, използвано в устата за подпомагане на избелването на зъбите.
Хлорхексидинът е основната съставка на водата за уста, която служи като антисептик за унищожаване на бактериите. За съжаление, това е и основен алерген. Най-честата реакция на хлорхексидин е контактен дерматит, но в редки случаи някои хора могат да попаднат в анафилактичен шок.
Кокамидопропилбетаинът е повърхностно активно вещество (съставка, използвана в продуктите за лична хигиена, за да ги образуват пяна повече), които могат да причинят алергични реакции при контакт с дерматит. Екологичната работна група (EWG) го определя като "умерена опасност" като съставка.
В различна степен, парабените имат ендокринни разрушители, които също могат да повлияят и да насърчат алергичните реакции.
Тази детергентна съставка във водата за уста е известно, че причинява хиперлипидемия при животните, въпреки че човешките изследвания не са дали ясно как въздействието се разпростира върху хората.
Да, четеш правилно! - вещество, използвано за балсамиране на тела. Съществуват редица опасности от експозицията на формалдехида, включително кожни реакции, повишен риск от рак, проблеми с дишането и многостепенно спиране (при огромни дози).
За да се избегне употребата на рафинирана захар, във водата за уста понякога ще включва захарин като заместващ подсладител. Рисковете за здравето от тази съставка са неясни - някои източници предполагат, че това е потенциален риск за рак, докато други предполагат, че няма никакви здравни недостатъци. При всички случаи, да се придържаме към най-здравите естествени и не-хранителни (нула-калорични) подсладители, като стевия.